Στράτος Ευθυμίου, ’96

Image

30/05/2021 — 18:04

Με τί ασχολείσαι σήμερα;

Είμαι διπλωμάτης καριέρας και έχω τη θέση του Γενικού Προξένου της Ελλάδας στη Βοστώνη. Έχω υπηρετήσει στις Πρεσβείες της Ελλάδας στην Άγκυρα και στη Μόσχα και ως Εκπρόσωπος Τύπου του Υπουργείου Εξωτερικών.

Που σπούδασες μετά το LFH ED;

Σπούδασα ευρωπαϊκές σπουδές και πολιτικές επιστήμες στην Πάντειο Σχολή. Ως φοιτητής Erasmus σπούδασα επίσης για ένα χρόνο πολιτικές επιστήμες στο Παρίσι στο Sciences-Po και αυτή η χρονιά στη Γαλλία ήταν καθοριστική για την ακαδημαϊκή και επαγγελματική μου ζωή. Στο Sciences-Po επέστρεψα για να κάνω ένα μεταπτυχιακό στις Διεθνείς Σχέσεις. Από το 2018-2020 ήμουν Fellow στο Weatherhead Center του Harvard, ενώ και τώρα παρακολουθώ ένα μεταπτυχιακό στη Σχολή Διπλωματίας Fletcher του Πανεπιστημίου Tufts.

Μια δυνατή ανάμνηση από το LFH ED;

Η μεγάλη εκδήλωση που διοργανώθηκε προς τιμήν του Οδυσσέα Ελύτη με αφορμή το θάνατό του. Η ποιότητα των εργασιών των μαθητών και το εμπνευσμένο πάθος των καθηγητών. Μια τιμητική εκδήλωση εξαιρετικού επιπέδου.

Τι θα συμβούλευες έναν απόφοιτο;

Να διατηρήσετε επαφές με τους συμμαθητές τους και το περιβάλλον της σχολής. Δημιουργούν πάντα μία οικειότητα και ένα δίκτυο που μακροπρόθεσμα μπορεί να είμαι αμοιβαία χρήσιμο. Είναι κάτι που δεν θεωρείται αυτονόητο και δεν καλλιεργείται στην Ελλάδα, ειδικά στις συνθήκες των Πανελληνίων και των συνεχών εξετάσεων. Ωστόσο, κρατήστε μία επαφή, και συχνά θα ξαναβρεθείτε σύντομα με τους απόφοιτους στις ίδιες αίθουσες, χώρες, εργασιακές περιστάσεις.

Μάθετε ξένες γλώσσες αλλά κρατήστε την ιδιαίτερη επαφή με την γαλλική γλώσσα. Θα είναι πάντα ένα ατού που θα έχετε εσείς και όχι οι άλλοι και θα σας ανοίγει πόρτες. Πριν τις εξετάσεις των γαλλικών στο Υπουργείο Εξωτερικών ήμασταν 88 υποψήφιοι. Μετά τις εξετάσεις των γαλλικών μείναμε 40 και για μένα έπαιξε καθοριστικό ρόλο η γνώση της γαλλικής στην αρχή της καριέρας μου.